© 2020 - Created with Wix.com | Fotocredits: Wix.com, Mohamed El Nagdy (Iconfinder.com)

BLOG

Wie schrijft, die blijft

March 17, 2018

Een groot deel van mijn werk bestaat uit schrijven. Voornamelijk e-mails uiteraard, meestal zo functioneel mogelijk. Maar het werd hoog tijd voor een opknapbeurt van mijn schrijfvaardigheden, vond ik. Daarom volgde ik in 2017 een schrijfcursus en leerde ik van alles over perspectief, 'show, don't tell' en personages.

 

Ik schep er genoegen in waar mogelijk een kleine knipoog toe te voegen, die ervoor zorgt dat de ontvanger het lachen niet kan laten. Of - beter nog - nèt even sneller in actie komt. Met minstens zoveel genoegen schrijf ik teksten voor opdrachtgevers, waarbij interviews met stip op 1 staan. Heerlijk om in het leven van een ander te duiken en dat zo krachtig mogelijk op te schrijven. Als de geïnterviewde vervolgens laat weten 'zich helemaal te herkennen in de tekst' en van mening is 'dat het zo knap is opgeschreven, want zo treffend' kan mijn dag niet meer stuk.

 

Maarreh....heb ik eigenlijk wel echt leren schrijven?

Nou, nee. Mijn opleiding Communicatie was daar niet op gericht. Ik vond dat mijn schrijfvaardigheden aan een opknapbeurt toe waren. Daarom heb ik in de tweede helft van 2017 een schrijfcursus van 15 weken gevolgd bij Papieren Helden. In het eerste deel leerden we over verschillende aspecten van het schrijven, zoals perspectief en tekstopbouw. Door iedere week huiswerk te maken en te bespreken met de andere cursisten, leerde ik veel over mijn eigen schrijfwerk. In het tweede deel van de cursus schreven we allemaal een kort verhaal.

 

Mijn grootste leerpunt?

Beschrijf alleen wat er gebeurt en laat de lezer zelf alle emoties toevoegen. Show, don't tell heet dat in schrijversjargon. Oordeel zelf maar of ik dat onder de knie heb. Hieronder vind je één van mijn cursusopdrachten (geheel fictief uiteraard):

Blikveld - schrijfopdracht over perspectieven

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload