© 2020 - Created with Wix.com | Fotocredits: Wix.com, Mohamed El Nagdy (Iconfinder.com)

BLOG

Wil je je écht concentreren? Neem een Cave Day!

June 28, 2019

 

Vorige week deed ik mee aan een Cave Day. Oftewel een super-focus-werksessie. Via een soort Skype, met allemaal vreemden in mijn beeldscherm. Tegen betaling nog wel. Ik was diep onder de indruk van de hoeveelheid werk die ik verzette.

 

Zit je net lekker achter je bureau, klaar om aan die enorme stapel werk te beginnen, licht ineens je telefoon op, een Whatsapp van die ene appgroep. Een piep van je computer kondigt een nieuwe mail aan. Gevolgd door nog een piepje, en nog een. Als je alle belangrijke mededelingen tot je hebt genomen en weer in je berg werk verdiept bent, vraagt een collega of je nog koffie wilt. Wég concentratie.

Ik heb wel eens gehoord dat het 5 tot 25 minuten kan duren voordat je dan weer echt geconcentreerd bent. Zo verdwijnt er op een werkdag ineens heel veel productiviteit als sneeuw voor de zon. Nu kun je dit voorkomen met allerlei apps, een noise-cancelling koptelefoon of door de screentime-melding van je iPhone eens echt serieus te nemen. Maar ook met een Cave Day. En dat deed ik.

 

Cave Day is een Amerikaans bedrijf dat focus-werksessies organiseert. Op locatie in New York, maar ook remote. Ze zeggen hierover zelf: “We leren mensen hoe ze hun werk het best kunnen doen door deepwork-sessies te faciliteren, die wij ‘The Cave’ noemen. We elimineren alle afleidingen, bakenen de tijd per sprint af, houden verkwikkende pauzes en helpen jou je werk te verbeteren.”

Mijn kantoorgenoot Kelly Dekker nam enkele keren deel aan een Cave Day en was zo enthousiast, dat ze de organisatie voorstelde ook in Nederland Cave Days te organiseren. Ik deed mee aan haar tweede sessie, op een vrijdagavond. Heel rock ’n roll inderdaad, binnenkort houdt Kelly de sessies ook op Nederlandse werktijden…

Deelname aan een losse remote sessie kost $25, en wil je onbeperkt 'caven' dan betaal je $35 per maand. Ik vind dat best veel voor geconcentreerd werken, maar misschien moet ik het eerst eens proberen. Een proefsessie kost overigens $5. Het proberen waard!

Al weken liep ik te zuchten en steunen over de scriptie die ik binnenkort moet inleveren. Ik vind het lastig om – naast mijn normale, betaalde werk – de tijd te nemen om echt diep mijn onderzoek in te duiken en de bevindingen strak op papier te krijgen. Het vreet tijd. En laten we wel wezen, de Achterklaprubriek van Nu.nl of de sale op Bijenkorf.nl zijn óók heel leuk om in te duiken. Daarom opperde Kelly dat ik deel zou nemen aan haar tweede Cave Day. Dus zat ik op vrijdagavond, gewapend met een drankje en Engelse drop, achter mijn laptop.

Ik log in op Zoom, een soort Skype, en word welkom geheten door de host van de avond: Kelly in dit geval. Ze vertelt dat er wordt gewerkt in 4 sprints van 3 kwartier, steeds gevolgd door een korte pauze. Alle deelnemers lichten kort toe van waaruit ze bellen en waaraan ze gaan werken. De meesten blijken Amerikanen te zijn, maar hun beroepen en taken liggen ver uit elkaar. Een advocaat die belangrijke telefoontjes gaat afhandelen, een muzikant die moet werken aan nieuwe muziek en weer iemand anders moet werken aan zijn website. En Anke Bos, calling all the way from Amsterdam, gaat werken aan haar scriptie. Ik hoor het mezelf zeggen. En daarmee gaat er meteen een knop om. Vanavond moet en zal ik die scriptie aanpakken.

 

Kelly luidt een bel voor de eerste sprint en dan gaat iedereen aan de slag. Ik zet m’n telefoon op stil en leg ‘m weg. Daar gaan we dan. Ik staar naar mijn laptop, waar pagina 22 van mijn scriptie terug staart. Deze tekst heb ik al 483 keer gezien. Maar hij is nog niet goed. Meteen dwalen mijn gedachten af. Had ik dat mailtje van die klant nou al beantwoord? Moest ik niet nog even bedenken waar we morgen gaan lunchen? Ik dwing mezelf te focussen en ineens klinkt er een bel. Kelly vraagt iedereen om een paar minuten pauze te houden. Bij voorkeur weg van je scherm, want dat bevordert de concentratie. Ik haal wat te drinken en ga weer zitten. En ook tijdens de tweede sprint vormen zich boodschappenlijstjes in mijn hoofd. Ben ik niet te laat voor de aanmelding van die sportles? Weer gaan er 3 kwartier voorbij alsof het niets is.

 

Maar dan gebeurt het… Tijdens sprint 3 zie ik ineens de rode draad van mijn inspanningen. Alles stroomt. In no time zet ik mijn bevindingen op een rijtje, maak ik illustraties bij de teksten en corrigeer ik eerder geschreven stukken tekst. Als de bel gaat, baal ik een beetje. Maar het idee dat deze pauze nodig is om de concentratie vast te kunnen houden, is voldoende om mee te doen met de anderen. Kelly vraagt alle deelnemers hun ogen even te sluiten en via Zoom zie ik de Amerikanen rustig achter hun computer zitten met hun ogen dicht. Ik kan niet achterblijven en doe mee. Na een korte ademhalingsoefening starten we sprint 4. En dan ben ik helemaal niet meer te houden.

 

Om 23.00 uur sluit Kelly de Cave Day af en constateer ik dat ik helemaal in de flow zit. Ik ben er niet helemaal zeker van dat ik $25 per sessie ga aftikken voor de volgende keren dat ik deze enorme schop onder mijn k*nt nodig heb (want dat is het voor mij eigenlijk), maar dat het werkt is zeker...en hóe!

 

Photo by Ivana Cajina on Unsplash 

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload